Moderne Hippies – Zoë | INTERVIEW

Er zijn heel veel inspirerende blogs, vlogs en video’s online te vinden van mensen die allemaal hun best doen iets duurzamer te leven. Ik ging op zoek en stelde vragen!  Dit keer in gesprek met Zoë van Moderne Hippies!

Tijd voor een nieuw interview! Dit keer met Zoë van Moderne Hippies, Moderne Hippies is een platform waarin ze haar zoektocht naar duurzaamheid en een gelukkig leven met ons deelt. Op Moderne Hippies delen Zoë en anderen hun visie op een gelukkig bestaan en wen belangrijk onderwerp dat terugkomt op Moderne Hippies is duurzaamheid en consumerism.

  1. Waarom is duurzaamheid en bewust leven belangrijk voor je? Wanneer begon dit voor jou mee te tellen?

In de jaren ’80/’90 zijn we eigenlijk een beetje in een fast-bubbel terecht gekomen. Fast food en fast fashion ketens popten uit de grond. Ik ben middenin deze jaren geboren en kende eigenlijk niet anders. Rond mijn tiende levensjaar ging ik nadenken waar het eten vandaan kwam wat ik at en wilde ik vegetarisch gaan eten: dat heeft ergens altijd in me gezeten. Het duurde nog jaren voordat ik nadacht waar m’n kleding vandaan kwam, ik stond er simpelweg niet bij stil. Het zat alleen wel altijd in me om naar lokale marktjes te gaan en ik was vanaf jonge leeftijd al aan het rondsnuffelen in tweedehandswinkeltjes.

Rond 2010 ontstond er  (in mijn ogen) echt een nieuwe vorm van bewustzijn, waarbij mensen opeens meer gingen nadenken over duurzame en bewuste onderwerpen. We wilden weer terug naar het ambachtelijke, lokale, handgemaakte. Dit ging gepaard met enkele (massale) rampen, onderzoeken en nieuwsberichten, zoals de instorting van de Rana Plaza in Bangladesh in 2013, waardoor we massaal werden wakker geschud over enkele onderwerpen.

“O, onze kleding wordt niet door een machine gemaakt, maar door handen van échte mensen?”.

Oeps.

In mijn optiek verandert het bedrijfsleven en de overheid pas, zodra de burger aangeeft dat het tijd is voor verandering. Pas als de consument er voor staat dat het zo niet langer kan, gaan deze partijen mee. Het klinkt als de omgedraaide wereld, maar zo simpel is het. “Be the change you wish to see in this world” gaat zo hard op bij dit soort onderwerpen. Het is zo belangrijk nooit te onderschatten hoeveel invloed je kan hebben.

Zoe x Bewaarde 4.jpg

  1. Wat vind je directe omgeving ervan, zie je ook daar een verandering optreden? Hoe probeer je anderen te inspireren?

Toen ik de beslissing maakte dat ik niet meer bij fast fashion ketens kleding ging kopen, werd daar door sommige mensen in mijn directe omgeving nogal lacherig over gedaan. Ondanks dat ik 100 % achter mezelf stond, vond ik het jammer dat er zo op werd gereageerd. Ironisch genoeg heeft deze beslissing toch (of júist) deze mensen uiteindelijk wakker geschud, waardoor ze zich opeens ook niet helemaal meer lekker voelen als ze gaan shoppen bij een fast fashion keten. Soms heeft een beslissing als deze even tijd nodig. Net als bij mezelf, moet je eerst uit je eigen onwetendheid komen. Je vraagt je opeens af: “Ik heb jaren bij de H&M geshopt, heb ik dan echt iets verkeerd gedaan?” Niemand heeft het in zich zitten om een ander pijn te doen door de kleren die hij/zij koopt. Maar het moment van ‘wakker worden’ en beseffen wat voor verhaal erachter zit, kan pijnlijk zijn voor jezelf om achter te komen.

De enige manier om anderen te inspireren is door te doen wat het beste bij mezelf past. Ik kan er met anderen over praten, maar ik wil nooit in die gesprekken een ander overhalen exact hetzelfde te doen. Bovenstaand voorbeeld is voor mij genoeg motivatie en een teken van bewustwording. Dat is in mij ogen heel veel waard.

  1. Het is lang niet altijd makkelijk om vast te houden aan je idealen. Wat is/was je grootste struikelblok?

Absoluut waar, dat is soms het vervelende met ‘de wereld een beetje mooier maken’: je doet het nooit goed genoeg. Als je vegetariër bent, waarom ben je dan geen vegan? Dat soort vragen. Daarom is het goed om midden in de wereld te blijven staan en te kijken naar de massa. Als een vleeseter één dag geen vlees eet, is dat óók een stap. Het blijft zo belangrijk om te relativeren en het niet ‘perfect’ te willen doen. Perfect bestaat niet! Doe wat past bij jou.

Zoe x Bewaarde 5

Processed with VSCO with t1 preset

Een struikelblok voor mij rondom mode is bijvoorbeeld dat ik een modern bohemian smaak heb. Kijk naar ieder fair fashion merk en je ziet allerlei basic truitjes, topjes en broeken, waar ik persoonlijk echt van kan gapen – zo saai. Ik ben daarom echt weer op zoek gegaan naar merken die met de hand worden gemaakt maar wél mijn stijl zijn en passen in mijn rock ’n roll & hippie straatje.

  1. Met Moderne Hippies pak je het breed aan: mode, beauty maar ook reizen en gezondheid. Welke onderdelen ervaar je zelf als het ‘makkelijkst’ en waar denk je dat er nog veel te winnen valt?

Mode is een leuke zoektocht, cosmetica ben ik niet té strict in – zolang het maar dierproefvrij is – maar, reizen? Reizen is het énige wat je koopt waar je daadwerkelijk rijker van wordt. Ik heb enorm veel gereisd en bijzonder veel geleerd over andere culturen, andere perspectieven en nieuwe levensstijlen. Ik vind het essentieel voor zelfontwikkeling. Zonder deze reizen, was ik niet de persoon geweest die ik vandaag de dag ben. Maar of het duurzaam is? Absoluut niet. Daar valt nog énorm veel te winnen. De grootste winst is te behalen op de brandstof. Kerosine vervangen door een biologische variant zou blijkbaar al heel veel schelen.

  1. Als je kijkt naar de verschillende duurzame merken die je tijdens je zoektocht bent tegengekomen welke vind je dan het meest bijzonder/is jouw favoriet? En waarom?

Een merk als Lenni the Label is voor mij een merk dat compleet in mijn straatje valt en met de hand wordt gemaakt. En sinds ik me verdiep in dit soort handgemaakte-boho merken, kom ik er steeds meer tegen en denk ik: YES! Het kost wellicht wat meer, maar als ik daar een stuk van in m’n kledingkast heb hangen, ben ik er echt super blij mee. Ik zie deze stukken dan ook als een stukje kunst en kan er weer ouderwets mee spelen in m’n outfits.

  1. Tot slot: wat is jouw ultieme tip om duurzamer/bewuster te leven?

Zoals met alles: blijf dichtbij jezelf en doe wat bij jou past. Alleen al dat je er bewust van bent en zelf een (kleine) verandering wilt maken, is fantastisch. Wees niet te hard voor jezelf. Eenmaal als je in de bewuste hoek zit, is het slim nog altijd naar de massa te kijken die er níet voor omdraait. Alle kleine beetjes helpen waar jij mee bezig bent, dus wees trots op wat je nu al doet. Onderschat niet dat dat ook al heel betekenisvol is.

Meer lezen over en van Zoë? Bekijk (en volg!) Moderne Hippies of via Instagram @modernehippies of haar persoonlijke insta @professionalwildchild

Zoë x Bewaarde 7

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s